Tüp Mide (Sleeve Gastrektomi) Ameliyatı

Tüp mide ameliyatı olarak bilinen bu yöntemde midenin belli bir bölümü cerrahi olarak çıkarılır ve geriye tüp şeklinde bir mide bırakılır. Ameliyattan sonra küçük hacimlerde gıda alınmasıyla hastalar kolayca doygunluk hisseder ve bir süre sonra bu tokluk, iştah kaybına dönüşür. Ayrıca midenin açlık hormonu salgılayan bölümü de çıkarıldığı için hastada açlık hissi olmamaktadır. Oldukça kolay bir yöntem olup, komplikasyon oranları oldukça düşüktür. Ameliyattan sonraki birkaç yıl içinde kilo fazlasının %60-70’i kaybedilmesi beklenir. Cerrahi sonrası uzun dönemde kilo alımı olursa kişiye uygun gastrik baypass cerrahi tiplerini uygulamak da mümkündür. Sleeve gastrektomi, VKI değeri çok yüksek hastalarda gastrik bypass ameliyatlarının istenmeyen komplikasyonlarından kaçınmak için ilk olarak uygulanan bir yöntem olabilir. Bu ameliyat ile sadece alınan gıda miktarı kısıtlandığı için gıdaların kişilerin dışarıdan vitamin ya da mineral takviyesi alması gerekmemektedir.